[HPAS Solved Paper ] HPAS 2014 Prelims : Paper 1 - General Studies Solved Paper

HPAS 2014 Prelims : Paper 1 - General Studies Solved Paper

You Can Download this Paper in PDF format from Here : Download

You can also Download the HPAS Papers in Hindi & English Medium Here : Download


HPAS 2014 Prelims : Paper 1 - General Studies


1.   Name the site where Harappan ploughed field has been found:
(A)  Harappa
(B)  Banawali
(C)  Rakhigarhi
(D)  Kalibanga
Answer: (D)  Kalibanga

2.   Who among the following is the author of Milind Panho?
(A)  Nagasen
(B)  Ashwaghosh
(C)  Dharmpal
(D)  Devardhi
Answer: (A)  Nagasen

3.   Name the place where Jaina texts were finally complied?
(A)  Pawagrah
(B)  Kalinga
(C)  Sharvanbelgola
(D)  Vallabhi
Answer: (D)  Vallabhi

4.   Find out among the following author of Muasir-i-Alamgiri:
(A)  Alberuni
(B)  Barni
(C)  Mustaid Khan
(D)  Sams-i-Siraj
Answer: (C)  Mustaid Khan

5.   The temples located in the region between the Vindhyas and the Krishna river are known as:
(A)  Dravid style
(B)  Nagar Style
(C)  Vakataka Style
(D)  Hybrid style
Answer: (A)  Dravid style

6.   Which of the following Marathas was given a Manasab of 7000/7000 by Aurangzeb?
(A)  Shivaji
(B)  Sambhaji
(C)  Rajaram
(D)  Shahuji
Answer: (D)  Shahuji

7.   Who abolished Dual Government in Bengal?
(A)  Sir John Shore
(B)  Lord Curzon
(C)  Robert Clive
(D)  Warren Hasting
Answer: (D)  Warren Hasting

8)   Sidhu and Kanhu were associated with which one of the following?
(A)  The Kol uprising
(B)  The Munda rebellion
(C)  The Khasi Rising
(D)  The Santhal rebellion
Answer: (D)  The Santhal rebellion

9.   Match the List I with List II
List 1
A.   Dadabhai Naoroji
B.   Dayanand Sarswati
C.   Bal Gangadhar Tilak
D.   Bankim Chandra Chatterjee
List II
1.   Satyarth Prakash
2.   Anand Math
3.   Poverty and Un-British Rule of India
4.   Gita Rahasya
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A)  (a-2),(b-3),(c-4),(d-1)
(B)  (a-3),(b-1),(c-4),(d-2)
(C)  (a-3),(b-4),(c-1),(d-2)
(D)  (a-4),(b-2),(c-1),(d-3)
Answer: (B)  (a-3),(b-1),(c-4),(d-2)


10. Who was the head of the boundary commission which demarcated the boundaries of India and Pakistan?
(A) Redcliffe
(B) McMahon  
(C) Simon
(D) None of the above
Answer: (A) Redcliffe

11. What is the local name of shifting cultivation in Malaysia?
(A) Jhum
(B) Kumri
(C) Podu
(D) Ladang
Answer: (D) Ladang

12. Which one of the following pairs is not correctly matched?
  Towns                         Rivers
(A) Ayodhya                 Saryu
(B) Surat                       Tapti
(C) Bareilly                   Ganga
(D) Kurnool                  Tungbhadra
Answer: (C) Bareilly                    Ganga

13. Tropic of cancer does not pass through
(A) Tripura
(B) Mizoram
(C) Manipur
(D) Chhattisgarh
Answer: (C) Manipur

14. Which is the second most spoken language in India?
(A) Urdu
(B) Hindi
(C) Bengali
(D) Telugu
Answer: (C) Bengali

15. Great Salt Lake is located in:
(A) Australia
(B)Tunisia
(C) Canada
(D) U.S.A.
Answer: (D) U.S.A.

16.  Which of the following is the correct order of rivers from north to south?
(A) Jhelum, Chenab, Ravi, Satluj
(B) Jhelum, Ravi, Chenab, Satluj
(C) Ravi, Jhelum, Chenab, Satluj
(D) Ravi, Chenab, Jhelum, Satluj
Answer: (A) Jhelum, Chenab, Ravi, Satluj

17. Which of the following has the lowest sex ratio in India?
(A) Punjab
(B) Haryana
(C) Dadar and Nagar Haveli
(D) Daman and Div
Answer: (D) Daman and Div

18. Diego Garcia Island is located in
(A) Pacific Ocean
(B) Atlantic Ocean
(C) Indian Ocean
(D) Arctic Ocean
Answer: (C) Indian Ocean

19. Which of the following statements is/are correct ?
(i) Recorded temperature decreases from North to South India
(ii) Rainfall increases from West to East in Northern Plains of India
(A) Only (i)
(B) Only (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) Neither (i) nor (ii)
Answer: (B) Only (ii)

20. Which of the following is the largest coal producer?
(A) China
(B) U.S. A.
(C) India
(D) Australia
Answer: (A) China

21. According to Dr. B. R. Ambedkar, which of the following articles of the Indian Constitution was to remain a dead-letter?
(A) Article 360
(B) Article 356
(C) Article 352
(D) Article 32
Answer: (B) Article 356

22. The elected members of the state legislative assembly participate in the elections of
(i) The President of India
(ii) The Vice President of India
(iii) Members of Rajya Sabha
(iv) Member of Legislative Council
(A) (1), (2) and (3)
(B) (1), (3) and (4)
(C) (1), (2) and (4)
(D) (1), (2), (3) and (4)
Answer: (B) (1), (3) and (4)

23. Which of the following are the exclusive committees of Rajya Sabha?
(i) Committee on Subordinate legislation
(ii) Committee on government assurances
(iii) Committee on welfare of scheduled castes and scheduled tribes
(iv) Committee on public undertakings
Select the correct answer from the codes given below
(A) (1) and (3)
(B) (1) and (2)
(C) (1), (2) and (3)
(D) All of the above
Answer: (B) (1) and (2)

24. The tenure of the chief election commissioner of India is
(A) Five years
(B) Five years of 65 years of age, whichever is earlier
(C) Six years or 65 years of age, whichever is earlier
(D) Six years or 70 years, whichever is earlier
Answer: (C) Six years or 65 years of age, whichever is earlier

25. Which of the commissions/Committees has recommended that there should be Minister of Panchayati Raj?
(A) Ashok Mehta Committee
(B) L M Singhavi Committee
(C) G V K Rao Committee
(D) Second Administrative Reforms commission
Answer: (A) Ashok Mehta Committee

26. Which of the following amendments to the Indian constitution has made the right of education a fundamental right?
(A) 84th
(B) 86th
(C) 91st
(D) 92nd
Answer: (B) 86th

27. Which of the following statements are correct about the national human right commission?
(i) The National Human Rights Commission is an independent body
(ii) It is not a constitutional body
(iii) It is a statutory body
(iv) It is a multimember body
Select the correct answer from the code given below
(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

28. What is the correct sequence of the following four stages in the public policy formulation process?
(i) Making policy decisions
(ii) Putting public problems on policy agenda
(iii) Identifying public problems
(iv) Formulating policy proposals to deal with the problem
Select the correct answer from the code given below
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iii), (ii), (iv) and (i)
(C) (i), (iii), (ii) and (iv)
(D) (ii), (iv), (iii) and (i)
Answer: (B) (iii), (ii), (iv) and (i)

29. The responsibility of law and order rests with the police commissioner in the cities of
(i) Chandigarh
(ii) Delhi
(iii) Mumbai
(iv) Kolkata
Select the correct answer from the code given below
(A) (i), (ii), (iii)
(B) (i), (ii), and (iv)
(C)  (ii), (iii) and (iv)
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (C)  (ii), (iii) and (iv)

30. Which one of the following functions does not figure in the 11th schedule of the constitution (73rd Amendment)? 
(A) Libraries
(B) Cultural activities
(C) Fire services
(D) Family welfare
Answer: (C) Fire services

31. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojna was launched on
(A) 15th August, 2014
(B) 1st January, 2015
(C) 26th January, 2015
(D) 28th August 2014
Answer: (A) 28th August, 2014

32. Earth Summit 2012 for sustainable development was held in
(A) New Delhi, India
(B) Rio-Di-Janeiro, Brazil
(C) Johannesburg, South Africa
(D) New York, USA
Answer: (B) Rio-Di-Janeiro, Brazil

33. According to Planning Commission estimates for 2011-12 which of the following states have maximum percentage of population below poverty line
(A) Chhattisgarh
(B) Bihar
(C) Jharkhand
(D) Odisha
Answer: (A) Chhattisgarh

34. The World Investment Report (WIR) is published by
(A) International Monetary Fund
(B) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
(C) General Agreement on Tariffs and Trade (GATT)
(D) Organization of Economic Cooperation and Development (OECD)
Answer: (B) United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)

35. SEBI was established in the year
(A) 1988
(B) 1990
(C) 1991
(D) 1985
Answer: (A) 1988

36. NITI in NITI Aayog stands for
(A) National Institution for Transforming India
(B) National Institute of Transforming India
(C) National Initiative for Transforming India
(D) National Institution for Translating India
Answer: (A) National Institution for Transforming India

37. Annual Summit 2015 of BRICS nations will be held in
(A) New Delhi, India
(B) Fortaleza, Brazil
(C) Ufa in Bashkortostan, Russia
(D) Durban, South Africa
Answer: (C) Ufa in Bashkortostan, Russia

38. As per the population census 2011, what is the percentage of urban population in Himachal and India respectively
(A) 15.05 and 35.60
(B) 10.03 and 31.16
(C) 10.03 and 35.60
(D) 12.65 and 31.16
Answer: (B) 10.03 and 31.16

39.  Recently, the government of India has decided to revise the base year for estimating the GDP from
(A)2001-02 to 2010-11
(B) 2004-05 to 2013-14
(C) 2004-05 to 2011-12
(D) 2001-02 to 2011-12
Answer: (C) 2004-05 to 2011-12

40. National Sample Survey Office was established in the year :
(A) 1950
(B) 1951
(C) 1947
(D) 1948
Answer: (A) 1950

41. How many biosphere reserves are there in India
(A) 12
(B) 18
(C) 26
(D) 32
Answer: (B) 18

42. The UN Convention on Biodiversity was ratified by the Indian government in the year
(A) 1992
(B) 1993
(C) 1994
(D) 1997
Answer: (C) 1994

43. Apart from Carbon-dioxide, which of the following gases also have a role in climate change?
(A) Methane
(B) Nitrogen Dioxide
(C) Sulphur Dioxide
(D) Helium
Answer: (A) Methane

44. At present, which country is the maximum emitter of Carbon-dioxide
(A) USA
(B) China
(C) Russia
(D) France
Answer: (B) China

45. As per the IPCC 4th Assessment Report, the average sea level during the period 1961-2003 increased approximately at the rate of
(A) 1.8 cm per year
(B) 5.9mm per year
(C) 4.1mm per year
(D) 1.8mm per year
Answer: (D) 1.8mm per year

46. In India, the forest cover percentage of the total geographical area of the country is appox.
(A) 18%
(B) 29%
(C) 21%
(D) 31%
Answer: (C) 21%

47. Driving force for an eco-system is
(A) Solar energy
(B) Vegetation
(C) Producers
(D) Bio-Mass
Answer: (A) Solar energy

48. Which of the following has the maximum bio-diversity?
(A) Mangroves
(B) Corel reefs
(C) Temperature regions
(D) Tropical regions
Answer: (D) Tropical regions

49. At present, the primary energy source in the world is
(A) Hydro power
(B) Fossil fuels
(C) Nuclear power
(D) Solar power
Answer: (B) Fossil fuels

50. World Ozone day is celebrated on
(A) June 19th
(B) August 19th
(C) September 16th
(D) November 19th
Answer: (C) September 16th

51. The world’s largest highest ground based telescopic observatory is located in:
(A) Colombia
(B) India
(C) Nepal
(D) Switzerland
Answer: (B) India

52. The hormone insulin is a:
(A) Glycolipid
(B) Fatty acid
(C) Peptide
(D) Sterol
Answer: (C) Peptide

53. The sensation of fatigue in the muscle after prolonged strenuous physical work is caused by:
(A) A decrease in the supply of oxygen
(B) Minor wear and tear of muscles fibres
(C) The depletion of glucose
(D) The accumulation of lactic acid
Answer: (D) The accumulation of lactic acid

54. Which of the following agriculture practices is eco-friendly?
(A) Organic farming
(B) Shifting cultivation
(C) Cultivation of high yielding
(D) Growing plants in glass-houses
Answer: (A) Organic farming

55. According to the Wealth Health Organization, the decease which causes the death of the largest number of people today is:
(A) AIDS
(B) Tuberculosis
(C) Malaria
(D) Ebola
Answer: (A) AIDS

56. The normal temperature of human body in Kelvin scale is:
(A) 280
(B) 290
(C) 300
(D) 310
Answer: (D) 310

57. The only snake that builds a nest is:
(A) Chain viper
(B) King Cobra
(C) Krait
(D) Saw-scaled viper
Answer: (B) King Cobra

58. Which of the following does not contain silver?
(A) Horn Silver
(B) German Silver
(C) Ruby Silver
(D) Lunar Silver
Answer: (B) German Silver

59. Aluminum surfaces are often ‘anodized’ this means the deposition of a layer of:
(A) Chromium Oxide
(B) Aluminum Oxide
(C) Nickel Oxide
(D) Zinc Oxide
Answer: (B) Aluminum Oxide

60. Which one of the following polymers is widely used for making bullet proof material?
(A) Polyvinyl chloride
(B) Polyamides
(C) Polyethylene
(D) Polycarbonates
Answer: (D) Polycarbonates

61. When a CD (compact disc used in audio and video systems) is seen in sunlight, rainbow like colours are seen. This can be explained on the basis of the phenomenon of:
(A) Reflection and diffraction
(B) Reflection and transmission
(C) Diffraction and transmission
(D) Refraction, diffraction and transmission
Answer: (D) Refraction, diffraction and transmission

62. Which one of the following does a TV remote control unit to use to operate a TV set?
(A) Light Waves
(B) Sound Waves
(C) Micro Waves
(D) Radio Waves
Answer: (D) Radio Waves

63. The working principle of a washing machine is:
(A) Centrifugation
(B) Dialysis
(C) Reverse osmosis
(D) Diffusion
Answer: (A) Centrifugation

64. A fuse is used in main electric supply as safety devices. Which one of the following statements about the fuse is correct?
(A) It is connected in parallel with the main switch
(B) It is made mainly from silver alloys
(C) It must have a low melting point
(D) It must have a very high resistance
Answer: (C) It must have a low melting point

65. A simple machine helps a person in doing:
(A) Less Work
(B) The same amount of work with lesser force
(C) The same amount of work slowly
(D) The same amount of work much faster
Answer: (B) The same amount of work with lesser force

66. Domestic electrical wiring is basically a:
(A) Series connection
(B) Parallel connection
(C) Combination of series and parallel connection
(D) Series connection within each room and parallel connection elsewhere
Answer: (B) Parallel connection

67. The most widely used antacid is:
(A) Cetrizine
(B) Iproniazid
(C) Chlorpheniramine
(D) Zantac
Answer: (D) Zantac

68. Which of the following drugs reduces fever?
(A) Analgesic
(B) Antipyretic
(C) Antibiotic
(D) Tranquilizer
Answer: (B) Antipyretic

69. The latitude that passes through Sikkim also passes through
(A) Himachal Pradesh
(B) Jammu and Kashmir
(C) Rajasthan
(D) Bihar
Answer: (C) Rajasthan

70. Which of the following peaks are in Himachal Pradesh?
(i)  Abi gamin
(ii) Reo-Purjil
(iii) Rangrik Range
(iv) Gya
Answer: 

Choose the correct answer:
(A) only (iv)
(B) only (i)
(C) None of the above
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

71. Which of the following is/are treated as artificial currency?
(A) ADR
(B) SDR
(C) GDR
(D) Both ADR and GDR
Answer: (B) SDR

72. Disguised unemployment generally means:
(A) Large number of people remains unemployed
(B) Alternative employment is not available
(C) Marginal productivity is zero
(D) Productivity of worker is low
Answer: (C) Marginal productivity is zero

73. In India, which of the following have the highest share in the disbursement of credit to agriculture and allied activities?
(A) Commercial Banks
(B) Micro Finance Institutions
(C) Regional Rural Banks
(D) Co-operative Banks
Answer: (A) Commercial Banks

74. Mars Orbitor Mission is called:
(A) Pushpyan
(B) Spaceyan
(C) Mangalyan
(D) Missionyan
Answer: (C) Mangalyan

75. Almost all major oil produces including Saudi Arabian have become dependent on high prices, with break-even level usually over $90 per barrel to meet their fiscal obligations. Consider the following can be termed as explanation for the present decline in oil prices?
(i) The world markets are flush with supplies for which there are not enough consumers.
(ii) The global economic slowdown is the principal culprit: with China’s national growth projected at around 7% per year, increase in oil demand is negligible
(iii) Europe is also not expected to contribute to increased demand due to its sluggish growth. 
Which of the statements given above is/are correct?

(A) (i)
(B) (ii)
(C) Both (i) and (ii)
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

76. Modi Government re-launched the Kisan Vikas Patra (KVP) investment scheme to top house hold saving for funding infrastructure development in the country.
Consider the following statements about this and pick the correct statement:
          (i)  The saving instrument will be available in the denomination of Rs. 1000, Rs 5000, Rs   10,000 and Rs. 50,000.
          (ii) There will be no upper ceiling on investment.
          (iii)  No tax benefits would be available on this investment.

Answer(s) is/are:
(A) (i)
(B) (ii)
(C) (i) and (iii) only
(D) All of the above
Answer: (D) All of the above

77. Based upon the relations between India and Pakistan, Khurshid M. Kasuri, the Ex-foreign Minister of Pakistan has recently penned down a book. What is the title of the book?
(A) India-Pakistan in War and Peace
(B) Neither a Hawk nor a Dove
(C) The Origins of War in South Asia: The Indo-Pakistan Conflicts Since 1947
(D) India and Pakistan: A Political Analysis
Answer: (B) Neither a Hawk nor a Dove

78. Shanta Kumar Committee has submitted its report on restructuring of Food Corporation of India (FCI) to Mr. Modi.
Read the following recommendations and find the incorrect ones:
          (i)  FCI Procurement should focus on the Western belt, where farmers get the minimum support price.
          (ii)  FCI should hand over the procurement of Wheat and Rice to four states which include Punjab, Haryana, Andhra Pradesh and Chhattisgarh.
          (iii) Proposed uniform tax of minimum 3% and maximum 4% on Wheat and Rice and the same to be included in the minimum support price.

The answer is:
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) None of the above
Answer: (A) (i) and (ii)

79. Read the following statements regarding the recently released NTCA report on the status of tigers in India, 2014.
Find out the incorrect ones:
          (i) The report showed a 30% increase in tiger population to 2226 from 1706 in 2010.
          (ii) The largest increase was recorded in Kerala, Karnataka, Goa and Tamil Nadu.
          (iii) The Mudumalai-Bandipur-Nagarhole-Wayarad Complex hold the world’s largest tiger population currently estimated at over 570 tigers.


The correct answer is:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (iii) only
(D) None of the above
Answer: (D) None of the above

80. India has recently signed an agreement on transfer of sentenced persons with the Hong-Kong special administrative region. Which among the following statements is/are correct ones in this regard?    
(i) The agreement will mostly apply to Hong-Kong prisoners.
(ii) Most of the Indian Prisoners have been jailed for serious crimes like drug dealing.
(iii) India has similar agreement with several other countries but none with Mainland China.

The Right answer is:
(A) (i)
(B) (ii)
(C) (iii)
(D) All of the above
Answer: (C) (iii)

81. Who among the following translated Kalhana’s Rajatarangini into English?
(A) Sir Alexander Cunningham
(B) Sir Aurel Stein
(C) Jonaraja
(D) Sirivara
Answer: (B) Sir Aurel Stein

82) What is the script of the earliest epigraphical rock inscriptions at Pathyar and Kanhiyara in Kangra? 
(A) Brahmi and Tankri
(B) Kharoshthi and Tankri
(C) Brahmi and Kharoshthi
(D) Kharoshthi and Persian
Answer: (C) Brahmi and Kharoshthi

83. Which Mughal ruler is said to have given the title of ‘Mian’ to the Rajput princes of Punjab Hill states who were held hostages in the royal court?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) Aurangzeb
Answer: (B) Jahangir

84. Ruler of which of the following hill states were from a common ancestor?
(A) Mandi, Mangal and Bhajji
(B) Suket, Mandi and Bhagal
(C) Mandi, Suket and Keonthal
(D) Keonthal, Suket and Jubbal
Answer: (C) Mandi, Suket and Keonthal

85. Which Raja of Spiti invaded Kullu and made it a tributary?
(A) Samudra Sena
(B) Chet Sena
(C) Hemat Sena
(D) Rajendra Sena
Answer: (D) Rajendra Sena

86. The Raja of Bushahar princely state was assisted by three hereditary Wazir families. One of them was Kohal. Where did it come from?
(A) Kullu
(B) Garhwal
(C) Kinnaur
(D) Jubbal
Answer: (B) Garhwal

87. When was the Department of Public Relations created in Himachal Pradesh?
(A) 1951
(B) 1952
(C) 1954
(D) 1956
Answer: (C) 1954

88. In which district of HP is Saryanj Sarma watershed project?
(A) Una
(B) Sirmaur
(C) Bilaspur
(D) Solan
Answer: (D) Solan

89. When was ‘Beti Hai Anmol’ Yojna launched in Himachal Pradesh?
(A) January 2009
(B) July 2010
(C) October 2011
(D) December 2012
Answer: (A) January 2009

90. Which Raja of Mandi gave the Shivratri Fair the form of a cultural festival?
(A) Suraj Sen
(B) Bahu Sen
(C) Bir Sen
(D) Ban Sen
Answer: (A) Suraj Sen

91. Find the mismatch in the following pairs:
(A) Tieun Dhar - Chamba
(B) Jakh Dhar - Hamirpur
(C) Haripur Dhar - Sirmaur
(D) Sanjhi Dhar – Shimla
Answer: (A) Tieun Dhar - Chamba

92. What is Shingni-Mingni?
(A) a variety of fish
(B) a herbal-medicinal plant
(C) a folk dance of Kinnaur
(D) a folk song popular in Sirmaur
Answer: (B) a herbal-medicinal plant

93. Who started the Ice-Skating Rink at Shimla around 1920?
(A) Peter Ta-Tung
(B) Blessington
(C) Daniel Wilson
(D) William Hay
Answer: (B) Blessington

94. In which district of HP is Yunam-so Lake?
(A) Lahaul-Spiti
(B) Kinnaur
(C) Chamba
(D) Kullu
Answer: (A) Lahaul-Spiti

95. When did the number of members in the HP Vidhan Sabha increase from 36 to 41?
(A) 1971
(B) 1967
(C) 1963
(D) 1954
Answer: (D) 1954

96. Which one of the following is a Pagoda style temple in HP?
(A) Hateshwari Devi in Jubbal Valley
(B) Hidimba Temple in Manali Valley
(C) Lakshna Devi in Bharmaur
(D) Shakti Devi in Chhatrari
Answer: (B) Hidimba Temple in Manali Valley

97. Which district of HP occupies top position in the production of ginger?
(A) Sirmaur
(B) Bilaspur
(C) Una
(D) Mandi
Answer: (A) Sirmaur

98. Identify the correct order of density of population among the following districts of HP according to 2011 census data (in descending order):
(A) Bilaspur, Una, Solan, Mandi
(B) Una, Bilaspur, Solan, Mandi
(C) Una, Mandi, Bilaspur, Solan
(D) Bilaspur, Solan, Una, Mandi
Answer: (B) Una, Bilaspur, Solan, Mandi

99. What was the annual growth rate in the economy of Himahcal Pradesh during the 2012-13 fiscal?
(A) 5.7
(B) 5.9
(C) 6.1
(D) 6.6
Answer: (C) 6.1

100. Polworth, Corriedole, Blackpace and Bingi are varities:
(A) Vegetables
(B) Spices
(C) Sheep
(D) Buffaloes
Answer: (C) Sheep


Corrections : 

60. 
Answer: (D) Polycarbonates

Explanation:  Polycarbonates are the polymer widely used in making bullet proof material. Bullet proof glass is made by layering a polycarbonate material between pieces of ordinary glass in a process called lamination. A bullet fired will pierce the outside layer of the glass, but the layered polycarbonate glass material is able to absorb the bullet's energy and stop it. Polycarbonate panels are used for covering advertising posters, construction of office buildings for sound proofing and polycarbonate is also used for making bullet proof jackets.

61. (D) Refraction, diffraction and transmission
Explanation: The reason CDs reflect rainbow colors is because they have a clear plastic coating on top of a mirrorized surface. Light refracts (bends) when it moves from one medium (such as air) to another with a different optical density (such as the clear plastic surface of a CD). Different wave lengths of light (every color has a different wave length) travel at different speeds, so that full spectrum appears when white light passes from the air through the plastic surface of a CD, separated light rays which are then reflected back to us by the mirrorized center surface of a CD. Here the diffraction and transmission also takes place because diffraction of light rays occur when it strikes the surface of CD and transmission is obvious when light enters from one medium to another. The thickness of the different optical media, angle of source light, and brightness of source light all affect which rainbow patterns are visible on a CD.

Note: Some answer may differ from Officail Answer keys, Khadubhai IAS will not be responsible for any such things. 

10 comments:

  1. Question no. 69 has 2 answers... Rajasthan n Bihar... in UPSC this question did not have Bihar option so Rajasthan was the only answer...

    ReplyDelete
  2. 2 questions were directly lifted from the hindu without any change i.e cut copy paste

    ReplyDelete
  3. exam should be renamed as general knowledge instead of general studies.
    seems paper was set in a hurry, copy pasting directly from hindu, tata gs manual, census 2011, jag balokhra
    dis is the reason induction rate in upsc from our state is low
    our aspirants indulge in static study(more u study more are chances irrespective of quality maintained during prep) instead of dynamic study which is the need of the hour in today's tech- savy world(if u wanna crack upsc)



    ReplyDelete
    Replies
    1. Exactly that's the way it should be. HPPSC simply copy and paste questions from various resources and focus remains on factual parts. They need to bring a change in the pattern and upsc type pattern is better and tests the depth in GS rather than cramming the facts.

      Delete
  4. One of the following polymers used for bullet proof materials? As u have mentioned it is polycarbonates....but in hpas 2000 ques. No. 119 it is polyamide...and I have searched for this it is polyamide...how u r saying it is polycarbonate...justify and why hpas is giving two answers on same question...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Question asks which of the Polymer is WIDELY used for making Bullet Proof materials, I have already Given the explanation at the end of all the Questions, do check it again, I also researched on it and then I reached on this conclusion, You are also right Polyamides are also used for making bullet proof materials but word WIDELY here means mostly used material, So on the larger scenario Polycarbonates are widely or mostly used for making bullet proof materials.

      Rhi baat HPPSC ke 2 answers ki to buddy they don't even remember ke questions set kerte time unhone kahan se copy paste kare ye sab questions aur aur ab unko sahi answers mil nhi rhai to kuch bhi dal rhai hain answer keys mai, unko khak pta hai kuch ki kon sa answer sahi hai ya nhi, all in all they have given wrong answers of at least 20 questions in the answers keys of both the papers, copy paste bhi theek se mar saktey ye log yar aur kya expect kr saktey hain inse. Ab in becharon ka level isse niche nhi gir sakta. :D

      Delete
    2. Maine ye question isiliye pucha kyunki hpas 2000 mein b they have asked widely used polymer for bullet proof materials... Same question but two answers...kaise krte hai vo yesb

      Delete
    3. Ye Kuch bhi kr saktey hain... :D
      Sahi mai inko Yoga kraoo koi...

      Delete
  5. Inko yoga aur meditation ki zarurat hai bahut.

    ReplyDelete
  6. abi gamin is in chamoli district
    not in himachal
    rest three is in himchal pardesh
    gya
    reo purjil
    rang(crown on kinnuar)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate