[Himachal GK] Rivers of Himachal Pradesh

River
(Total Length)
Vedic Name
Sanskrit Name
Originated From
Major Tributaries
Distance Covered in H.P.
 Satluj
 (1448 km)
 Sutudri 
 Shatadru
 Rakas Tal near Mansarovar Lake
 Baspa, Nogli, Spiti
 320 Km.

 Ravi
 (720 km)
 Parushani
 Iravati
  Or
 Airavati
 Bhandal & Tantgiri Glaciers, Bara Banghal
 Bhandal, Baira, Siul, Tantgiri, Chatrani
 158 Km.
 Beas
 (460 km)
 Arjikuja
  Or
 Aarijika
  Or
 Arjikya

 Bipasha
   Or
Vipasha
 Vyas Kund at Rohtang Pass
 Binwa, Banganga, Chakki, Parbati, Uhl, Luni, Sainj, Tirthan, Harli
 256 Km.
 Chenab (Chandra-Bhaga)
 (1200 km)
 Chandrabhaga
 Ashkini,
   Or
 Iskamati

 Baralacha Pass
 Chandra, Bhaga, Miyar Naullah, Saicher Naullah
 122 Km.
 Yamuna
 (1525 km)
 Kalindi
   Or
 Asita
   Or
 Yami

 Yamuna
 Kalinda Parbat, Yamunotri in Uttrakhand
 Giri, Tons, Pabbar,   Andhra
 22 Km


Beas:
 Vedic name: Aarijika; Sanskrit name: Bipasha. The river rises from the Beaskund in the Pir Panjal range near the Rohtang Pass. The Beas runs for about 260 km in Himachal Pradesh before entering Punjab at Murthal. The tributaries that form River Beas are Parbati, Spin, Hurla, Malna, Chakki, Sainj, Uhl, Phung, Binwa, Banganga and Mankhad. Thanks to its snow-fed tributaries, water levels of this river increases greatly during the monsoons, sometimes resulting in floods. Pandoh Dam and Pong Dam are the major dams built on River Beas.

Chenab: Vedic name: Askini. Popularly known as Chandra Bhaga, the River Chenab originates from Tandi in Lahul Spiti where two rivulets namely Chandra and Bhaga meet to form this river. It is the largest river of the state in terms of the density of water. It flows for 122 km in the state before leaving it at Sansari Nullah and then entering Kashmir. The river runs through barren land where there is no human settlement.

Ravi: Vedic name: Parushini; Sanskrit name: Irawati. Ravi River originates at Bara Bangal of Kangra district, and flows through Bara Bansu, Tretha, Chanota and Ulhansa. It covers a distance of 158 km in Himachal Pradesh before entering Punjab state. Its famous tributaries are Budhil, siul, Baljeri, Chatrari and Baira. Barmaur, Madhopur and Chamba towns are situated on the banks of the river.

Satluj: Vedic name: Shutudri; Sanskrit name: Sathdru. It rises from Mansrovar Lake in Tibet. It enters at Shipki in Kinnaur district of Himachal. Sutlej flows through Shimla, Bilaspur before exiting from Bhakra village to enter into Punjab. The world’s largest dam, Bhakhra Dam, has been constructed on Sutlej River.

Yamuna: Vedic name: Kalindi. It rises from Yamnotri in Uttar Kashi, Uttarakhand and enters Himachal at Khadar Majri in Sirmaur district. Yamuna’s main tributaries are the Tons, Giri, Pabbar and Bata. The river itself is the largest tributary of the Ganga. The catchment area of Yamuna in Himachal is 2320sq.km.



                                           Fig: Himachal Pradesh River Map


Questions Related to Himachal Pradesh Rivers :

1.       How many major rivers flow through Himachal Pradesh ?
a.        4
b.        5
c.        6
d.        7
Ans: b

2.      Which among the following rivers flows through Himachal Pradesh?
a.       Ravi
b.      Satluj
c.       Chenab
d.      All of these
Ans: d


3.      What is the vedic name of the river Ravi?
a.       Purushani
b.      Kalindi
c.       Vipasha
d.      Arjikya
Ans: a

4.       What is the total distance covered by river Satluj in Himachal Pradesh?
a.       158 Km.
b.      256 Km.
c.       122 Km.
d.      320 Km.
Ans: d

5.      Which river covers the longest distance in Himachal Pradesh?
a.       Ravi
b.      Chenab
c.       Satluj
d.      Beas
Ans: c

6.      Which river enters into Jammu & Kashmir from Himachal Pradesh?
a.       Ravi
b.      Beas
c.       Chenab
d.      Yamuna
Ans: c

7.      Mandi town is situated on the banks of:
a.       Satluj
b.      Ravi
c.       Beas
d.      Chenab
Ans: c

8.      Which river covers the shortest distance in Himachal Pradesh?
a.       Ravi
b.      Chenab
c.       Beas
d.      Yamuna
Ans: d

9.      What is the vedic name of the river Satluj?
a.       Satudri
b.      Iravati
c.       Ajinkiya
d.      Kalindi
Ans: a

10.   Tirthan, Malana, Suketi, Uhl are the tributaries of:
a.       Satluj
b.      Ravi
c.       Beas
d.      Chenab
Ans: c

11.   What is the origin place of Beas river
a.       Baralacha Pass
b.      Mansarovar
c.       Rohtang Pass
d.      Bara Bhangal
Ans: c

12.   Which river in Himachal have highest volume of water flow?
a.       Satluj
b.      Beas
c.       Chenab
d.      Ravi
Ans: c

13.   Chandra and Bhaga are the major tributaries of ________ river.
a.       Ravi
b.      Beas
c.       Satluj
d.      Chenab
Ans: d

14.   At which place Chandra and Bhaga meet to form Chenab?
a.       Sangla
b.      Tandi
c.       Pandoh
d.      Chamba
Ans: b

15.   According to Hindu mythology, Yamuna river is concerned to _______ God.
a.       Varun
b.      Indra
c.       Surya
d.      Chandra
Ans: c

16.   Which river originates from Uttrakhand?
a.       Satluj
b.      Beas
c.       Yamuna
d.      None of these
Ans: c

17.   Origin of satluj river is:
a.       Rohtang Pass
b.      Baralacha pass
c.       Sangla
d.      Mansarovar
Ans: d

18.   At which place Satluj enters in Himachal from Tibet?
a.       Sangla
b.      Rohtang Pass
c.       Tandi
d.      Shipki La
Ans: d

19.   Tons is the tributary of:
a.       Satluj
b.      Yamuna
c.       Beas
d.      Ravi
Ans: b

20.   Which river is also known as “Vipasha”?
a.       Beas
b.      Ravi
c.       Satluj
d.      chenab 
Ans: a

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate