[RRB Exam 2016] RRB NTPC Railway Exam 28th March First Slot: Paper Analysis /Expected Cut Off Marks and Questions asked

As you all know that Railway Recruitment Board (RRB) has started conducting the all India entrance exam from 28th March 2016 in different shifts/time slots to fill various vacancies, in this post we are providing you the analysis of the first slot of Railway Exam conducted on 28th March 2016.


RRB NTPC Railway Exam 28th March First Slot: Paper
Analysis /Expected Cut Off Marks


This analysis is based on the feedback shared by those who appeared for the exam. The Overall
Difficulty level of the paper was easy to moderate.


Railway 2016 Exam consisted of 
100 questions. 90 minutes was all the aspirants had to answer these 100 questions.


Paper was conducted in ONLINE Mode. There is Negative Marking of 1/3rd in Railway 2016 Exam.


Questions were from 3 sections comprising of Reasoning, Numerical Ability and General Awareness.
NOTE: Questions were not asked in the section wise fashion and did not follow any pattern but were asked in random manner.


Quantitative Section:

The total no of Questions on this topic is: 25

Questions in this section were asked from the following topics:
  • Number system – 3 Questions
  • Data Interpretation
  • Profit and Loss – 2 Questions
  • SI/CI – 2 Questions
  • Pipes & Cistern
  • Time & Work – 3 Questions
  • Time & Distance – 1 Question
  • Trigonometry and Mensuration -2 questions each
  • Basic questions from Geometry

Reasoning Section:

The total no of Questions on this topic is: 25

Questions in this section were asked from the following topics:
  • Coding Decoding – 3 questions
  • Syllogism – 1 Question
  • Blood Relation – 2 Questions
  • Seating Arrangement – 5 Questions
  • Series – 2 Questions
  • Analogy
  • Number Series
  • Ranking
  • Direction Test
NOTE: Questions from Non Verbal Reasoning were not asked


General Awareness Section:


The total no of Questions on this topic is: 50

Questions in this section were of very basic nature.
  • Current Affairs – 10 Questions
  • General Science – 20 questions
  • Static GK – 20 Questions


RRB NTPC Exam Review:
The written exam has four sections, ie., Quantitative Aptitude, Reasoning, General Awareness and English. The paper has 100 questions, out of which one can attempt 60 questions easily as there is also negative marking of 1/3rd for every wrong answer. The level of these questions ranges between moderate to difficult and one can score good marks in the exam if he/she had answered accurately.

Arithmetic Section
: This section can be treated as a moderate one and the candidates who had prepared and practiced well in Mathematics will be attempt maximum number of questions say, 15+ questions.

Reasoning: This section can be treated as a bit easy. The candidates who are good at reasoning type of questions can easily attempt 22+ questions. Even though, those who are not good at this section can work out questions by simply answering with a good state of mind

General Awareness & General Science Questions:
This section can be treated as an easy one. He/she can attempt 30 questions overall as around 20 questions are asked from General science, 20 from GK while 10 questions from Current affairs.

General Knowledge: Even this section can be treated as moderate level and one can attempt 20+ questions as it covers most of the questions from the current affairs.

Expected Cut off Marks:
 The cutoff marks of the exam will depend on the number of candidates appeared and the level of the paper. It will vary from category to category and from posts to posts. So we will update the cutoff marks here asap.



GK Questions asked in Railway 2016 Exam – 28th March 2016 (Morning Shift)
1) Rowlatt act year – 1919
2) TB day – 24th March
3) Who gave the slogan “do or die” – Mahatma Gandhi
4) When did Indian constitution came into amendment?
5) What is the name of horse of Maharana Pratap Singh – Chetak
6) Karnam Malleswari related to which game? Weightlifting
7) In which places dead bodies are not burried options (tajmahal, charminar, other 2 options i didn’t remember)
8) Hacker is : _____
9) Odd one out (external hard disk, CD, keyboard, digital camera)
10) First international cricket match was played between? USA and Canada
11) Golden Temple of Dambulla is present in? Sri Lanka
12) Cyprus capital? Nicosia
13) Sorrow of Bengal is? Damodar River
14) How many moons does mars have? –2 (Phobos and Deimos).
15) Establishment of the panchayati Raj System was recommended by? Balwant Rai Mehta Committee Report 1957.
16)  When did Swami Vivekanand delivered his speech in ‘World Religion Conference’ in Chicago city?- 1893
17) What is Viticulture? -Production of grapes.
18) The words ‘Satyameva jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from? – Mundak Upanishad
19) By which Constitutional Amendment the voting age was reduced from 21 years to 18 years? -61st Amendment.
20) Under Article 356 of the Constitution of India, President’s rule was imposed for the first time in?- PEPSU (Patiala and East Punjab States Union (PEPSU) was a state of India between 1948 and 1956.)
21) The Political parties got the constitutional recognition for the first time in the year?– 1985
22) The Khurda Road division,Odisha of the East Coast Railway (ECoR) has set a target to install bio-toilets in 2,000 train coaches during 2016-17 as part of?-Swachh Bharat Mission.
23)  Who discovered penicillin? – Alexander Fleming.
24)  Which of following chemicals is called as saltpeter?– Potassium Nitrate.
25) Which boxer is known as ‘Real Deal’?– Evander Holyfield.
26) Which number of Lok Sabha was formed during 2014 election?– 16th.


More Gk questions :
1. Mrinalini Sarabai is related with -Dance
2. Konark Temple made by– King Narasimhadeva I
3. Smallest Continent– Australia.
4. Marsh Gas is– Methane
5. Name of 1st satellite on Moon– Sputnik 1.
6. Aruna Asif Ali is related with which famous incident– Quit India Movement.
7. Name of the part of Thar Desert in Pakistan


RRB G.K. Questions Asked in RRB CBT Exam (Afternoon Shift):

1.Capital of Denmark?
Ans:Copenhagen

2.Yoga day  celebrated on?
Ans:June 21

3.January 4th Independence day of which country?
Ans.Burma

4.2018 winter session Olympic game venue?
Ans. PyeongChang, South Korea

5.India’s Oldest dam?
Ans.Kallanai Dam, also known as Grand Anicut. It still serves the people of Tamilnadu, India.

6.First indian lady to won gold in asian games?
Ans.Kamaljeet Sandhu

7.First indian hockey player to awarded padam shri?
Ans.Balbir Singh Dosanjh

8.Rabindnath tagore got noble prize in which year?
Ans.1913

9.Ethanol is obtained from?
Ans.Cerials

10.No. of fundamental duties?
Ans.11

11.2015 French open winner?
Ans.Stan Wawrinka(Men), Serena Williams(Women)

12.How many players in kho kho?
Ans.9

13.2 largest country in respect of land area?
Ans.Canada

14.U.N climate change meeting held in which place?
Ans.Paris

15.Ajanta and ellora cave is located in which state? 
Ans.Maharashtra

16.Smallest planet?
Ans.Mercury

17.Group of dolphin is called?
Ans.School or Pod

18.Polio vaccine is developed by?
Ans.Jonas Edward SalK

19.Name of dog who first goes to space?
Ans.Laika

20.Father of space research?
Ans.Vikram Ambalal Sarabhai

21. DMK party is founded by whom?
Ans.M. G. Ramachandran

22.First Lok sabha speaker?
Ans.Ganesh Vasudev Mavalankar

23.Instrument to detect object under water?
Ans.Sonar

24.Study of birds is called?
Ans.Ornithology

25.First governer general of free india?
Ans.Lord Mountbatten

26.Buddha attained enlightenment at?
Ans.Bodh Gaya

27.Another name of computer chip?
Ans.Microchip


Best Books For 
Railway Recruitment Board (RRB) Exam 2016 : 
  1. Lucent GK (English) / Hindi Medium
  2. Reasoning by RS Aggarwal 
  3. Fas Track Mathematics by Arihant
  4. Arihant Book for RRB Exam 
  5. Practice Sets for RRB Exam
  6. More books here

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate