[Computer Science & IT] Computer Fundamentals - Objective Multiple Choice Questions and Answers

1) The time for which a piece of equipment operates is called
a)Seek time
b)Effective time
c)Access time
d)Real time
e)None of the above

Answer: b

2)____ is an area of a computer that temporarily holds data that is waiting to be processed, stored, or output.
a)Memory
b)Storage
c)Input
d)Output

Answer : a
3) A computer falls into the ____ category if it is, at the time of construction, one of the fastest computers in the world.
a)minicomputer
b)supercomputer
c)microcomputer
d)mainframe

Answer : b
4) The two basic types of record-access methods are
a)Sequential and random
b)Sequential and indexed
c)Direct and immediate
d)On-line and real time
Answer :a

5) The first firm to mass- market a microcomputer as a personal computer was
a)IBM
b)Sperry Univac
c)Data General corporation
d)Radio Shack
Answer: c

6) An integrated circuit is
a)A complicated circuit
b)An integrating device
c)Much costlier than a single transistor
d)Fabricated on a tiny silicon chip
Answer: d

7) A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
a)data mining
b)data selection
c)POS
d)data conversion
Answer: a

8) Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
a)gathering data
b)processing data into information
c)analyzing the data or information
d)storing the data or information
Answer: c

9) Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
a)robotics.
b)computer forensics.
c)simulation.
d)forecasting.
Answer: a

10) ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
a)Nanoscience
b)Microelectrodes
c)Computer forensics
d)Artificial intelligence
Answer: a

11) Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
a)present
b)input
c)output
d)store
Answer: b

12) The list of coded instructions is called
a)Computer program
b)Algorithm
c)Flowchart
d)Utility programs
e)None of the above
Answer: a

13) The two broad categories of software are:
a)word processing and spreadsheet.
b)transaction and application.
c)Windows and Mac OS.
d)system and application.
Answer: d

14) Which of the following languages is more suited to a structured program?
a)PL/1
b)FORTRAN
c)BASIC
d)PASCAL
e)None of the above
Answer :d

15) A computer assisted method for the recording and analyzing of existing or hypothetical systems is
a)Data transmission
b)Data flow
c)Data capture
d)Data processing
e)None of the above
Answer : b

16) The microcomputer, Intel MCS-80 is based on the widely used Intel
a)8080 microprocessor
b)8085 microprocessor
c)8086 microprocessor
d)8082 microprocessor
e)None of the above
Answer : a

17) Which output device is used for translating information from a computer into pictorial form on paper.
a)Mouse
b)Plotter
c)Touch panel
d)Card punch
e)None of the above
Answer : b

18) An assembler is a
a)Program
b)Person who assemble the parts
c)Symbol
d)Language
e)None of the above
Answer :a

19) Which type of system puts the user into direct conversation with the computer through a keyboard?
a)Real time processing
b)Interactive computer
c)Batch processing
d)Time sharing
e)None of the above
Answer: b

20) A common boundary between two systems is called
a)Interdiction
b)Interface
c)Interdiction
d)Surface
e)None of the above
Answer: b


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate