[Computer Science] Database Management System DBMS Multiple Choice Questions MCQs

1) The DBMS acts as an interface between what two components of an enterprise-class database system?
a) Database application and the database
b) Data and the database
c) The user and the database application
d) Database application and SQ
L
Answer : a

2) The following are components of a database except ________ .
a) user data
b) metadata
c) reports
d) indexes
Answer : c

3) Which of the following projects illustrates a database being designed as a redesign of an existing database?
a) A database using the Production Department's spreadsheets
b) A database designed to produce production reports for a new Production Department manufacturing process
c) A database that will combine two databases currently used by the Production Department
d) None of the above is correct.
Answer: c

4) SQL stands for ________ .
a) Structured Query Language
b) Sequential Query Language
c) Structured Question Language
d) Sequential Question Language
Answer: a

5) The following are functions of a DBMS except ________ .
a) creating and processing forms
b) creating databases
c) processing data
d) administrating databases
Answer: a

6) The DBMS that is most difficult to use is ________ .
a) Microsoft's SQL Server
b) Microsoft's Access
c) IBM's DB2
d) Oracle Corporation's Oracle
Answer: d

7) You can add a row using SQL in a database with which of the following?
a) ADD
b) CREATE
c) INSERT
d) MAKE
Answer : c

8) The SQL WHERE clause:
a) limits the column data that are returned.
b) limits the row data are returned.
c) Both A and B are correct.
d) Neither A nor B are correct.
Answer: b

9) The wildcard in a WHERE clause is useful when?
a) An exact match is necessary in a SELECT statement.
b) An exact match is not possible in a SELECT statement.
c) An exact match is necessary in a CREATE statement.
d) An exact match is not possible in a CREATE statement.
Answer: b

10) A view is which of the following?
a) A virtual table that can be accessed via SQL commands
b) A virtual table that cannot be accessed via SQL commands
c) A base table that can be accessed via SQL commands
d) A base table that cannot be accessed via SQL commands
Answer: a

11) SQL data definition commands make up a(n) ________ .
a) DDL
b) DML
c) HTML
d) XML
Answer : a

12) Which one of the following sorts rows in SQL?
a) SORT BY
b) ALIGN BY
c) ORDER BY
d) GROUP BY
Answer: c

13) SQL can be used to:
a) create database structures only.
b) query database data only.
c) modify database data only.
d) All of the above can be done by SQL.
Answer: d

14) The different classes of relations created by the technique for preventing modification anomalies are called:
a) normal forms.
b) referential integrity constraints.
c) functional dependencies.
d) None of the above is correct.
Answer: a

15) The primary key is selected from the:
a) composite keys.
b) determinants.
c) candidate keys.
d) foreign keys.
Answer: c

16) A relation in this form is free of all modification anomalies.
a) First normal form
b) Second normal form
c) Third normal form
d) Domain/key normal form
Answer: d

17) A tuple is a(n):
a) column of a table.
b) two dimensional table.
c) row of a table.
d) key of a table.
Answer: c

18) Which of the following is a group of one or more attributes that uniquely identifies a row?
a) Key
b) Determinant
c) Tuple
d) Relation
Answer: a

19) A relation is considered a:
a) Column.
b) one-dimensional table.
c) two-dimensional table.
d) three-dimensional table.
Answer: c

20) A functional dependency is a relationship between or among:
a) tables.
b) rows.
c) relations.
d) attributes.
Answer: d



No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate