[General Studies] General Knowledge Important MCQs Questions and Answers Part-1

1. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world's
A. largest railway station
B. highest railway station
C. longest railway station
D. None of the above

Answer: Option A

Explanation:

http://en.wikipedia.org/wiki/Grand_Central_Terminal

2. Entomology is the science that studies
A. Behavior of human beings
B. Insects
C. The origin and history of technical and scientific terms
D. The formation of rocks
Answer: Option B

Explanation:

Entomology: The branch of zoology concerned with the study of insects.

3. Eritrea, which became the 182nd member of the UN in 1993, is in the continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. Australia
Answer: Option B

4. Garampani sanctuary is located at
A. Junagarh, Gujarat
B. Diphu, Assam
C. Kohima, Nagaland
D. Gangtok, Sikkim
Answer: Option B

5. For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A. Physics and Chemistry
B. Physiology or Medicine
C. Literature, Peace and Economics
D. All of the above
Answer: Option D

6. 
Hitler party which came into power in 1933 is known as
A. Labour Party
B. Nazi Party
C. Ku-Klux-Klan
D. Democratic Party
Answer: Option B

7. FFC stands for
A. Foreign Finance Corporation
B. Film Finance Corporation
C. Federation of Football Council
D. None of the above
Answer: Option B

8. Fastest shorthand writer was
A. Dr. G. D. Bist
B. J.R.D. Tata
C. J.M. Tagore
D. Khudada Khan
Answer: Option A

9. Epsom (England) is the place associated with
A. Horse racing
B. Polo
C. Shooting
D. Snooker
Answer: Option A

10. First human heart transplant operation conducted by Dr. Christiaan Barnard on Louis Washkansky, was conducted in
A. 1967
B. 1968
C. 1958
D. 1922
Answer: Option A

Explanation:

Louis Washkansky (1913 - 21 December 1967) was the recipient of the world's first human heart transplant.

Washkansky died of double pneumonia eighteen days after the transplant because of a weakened immune system.

11. Galileo was an Italian astronomer who
A. developed the telescope
B. discovered four satellites of Jupiter
C. discovered that the movement of pendulum produces a regular time measurement
D. All of the above
Answer: Option D

12. Habeas Corpus Act 1679
A. states that no one was to be imprisoned without a writ or warrant stating the charge against him
B. provided facilities to a prisoner to obtain either speedy trial or release in bail
C. safeguarded the personal liberties of the people against arbitrary imprisonment by the king's orders
D. All of the above
Answer: Option D

13. Exposure to sunlight helps a person improve his health because
A. the infrared light kills bacteria in the body
B. resistance power increases
C. the pigment cells in the skin get stimulated and produce a healthy tan
D. the ultraviolet rays convert skin oil into Vitamin D
Answer: Option D

14. Golf player Vijay Singh belongs to which country?
A. USA
B. Fiji
C. India
D. UK
Answer: Option B

15. Guarantee to an exporter that the importer of his goods will pay immediately for the goods ordered by him, is known as
A. Letter of Credit (L/C)
B. laissezfaire
C. inflation
D. None of the above
Answer: Option A

16. First Afghan War took place in
A. 1839
B. 1843
C. 1833
D. 1848
Answer: Option A

17. Gulf cooperation council was originally formed by
A. Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and United Arab Emirates
B. Second World Nations
C. Third World Nations
D. Fourth World Nations
Answer: Option A

Explanation:

Gulf cooperation council was created on May 25, 1981, the 630-million-acre (2,500,000 km2) Council comprises the Persian Gulf states of Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia and the United Arab Emirates.

The unified economic agreement between the countries of the Gulf Cooperation Council was signed on November 11, 1981 in Abu Dhabi. These countries are often referred to as The GCC States.

18. First China War was fought between
A. China and Britain
B. China and France
C. China and Egypt
D. China and Greek
Answer: Option A

19. Dumping is
A. selling of goods abroad at a price well below the production cost at the home market price
B. the process by which the supply of a manufacture's product remains low in the domestic market, which batches him better price
C. prohibited by regulations of GATT
D. All of the above
Answer: Option D

Explanation:

Dumping is a term that is used in financial markets as well as in international trade. In the context of buying and selling securities, dumping refers to the practice of selling large blocks of securities. More specifically, when dumping securities the seller is primarily interested in getting rid of the securities at any price. One simply dumps, or unloads, on the market with no regard to the selling price of the securities.

Dumping is also used in a commercial sense in the context of international trade. It refers to the practice of one country selling commodities or finished products in another country below cost or fair market value. Predatory dumping occurs when one nation exports goods to another nation below cost or fair market value in order to obtain market share at the expense of domestic competitors. In many cases, predatory dumping drives out domestic competition. Then, having established a dominant marketing position in the industry, the predatory dumpers raise their prices well above previous levels.

Many nations, including the United States, have enacted antidumping laws that provide for the imposition of antidumping penalties or tariffs when a case of dumping can be proven. Following the Uruguay Round of Multilateral Trade Negotiations in 1993, the General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) contained provisions to standardize antidumping measures by different nations. Antidumping measures affect not only the practice of dumping goods into the U.S. market, they also affect the ability of U.S. companies to export goods to other countries at competitive prices.

20. For the Olympics and World Tournaments, the dimensions of basketball court are
A. 26 m x 14 m
B. 28 m x 15 m
C. 27 m x 16 m
D. 28 m x 16 m
Answer: Option B

21. Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of
A. Tennis
B. Volleyball
C. Basketball
D. Cricket
Answer: Option B

22. Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
A. May 8
B. May 18
C. June 8
D. June 18
Answer: Option A

23. Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are
A. Khajuraho temples
B. Jama Masjid
C. Sun temple
D. Mahabalipuram temples
Answer: Option A

24. Gravity setting chambers are used in industries to remove
A. SOx
B. NOx
C. suspended particulate matter
D. CO
Answer: Option C

25. Guwahati High Court is the judicature of
A. Nagaland
B. Arunachal Pradesh
C. Assam
D. All of the above
Answer: Option D

26. Friction can be reduced by changing from
A. sliding to rolling
B. rolling to sliding
C. potential energy to kinetic energy
D. dynamic to static
Answer: Option A

27. During eleventh Antarctic Expedition in Nov. 1991/March 1992 ____ was installed.
A. SODAR (SOnic Detection And Ranging)
B. Second Permanent Station 'Maitree'
C. First permanent station 'Dakshin Gangotri'
D. None of the above
Answer: Option A

Explanation:

SODAR (SOnic Detection And Ranging), also written as sodar, is a meteorological instrument also known as a wind profiler which measures the scattering of sound waves by atmospheric turbulence.

28. From the following, choose the set in which names of Secretary-Generals of the UNO are arranged in correct chronological order?
A. U Thant, Kurt Waldheim, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie.
B. Trygve Lie, Dag Hammarskjoeld, U Thant, Kurt Waldheim.
C. Trygve Lie, U Thant , Dag Hammarskjoeld, Kurt Waldheim.
D. U Thant, Dag Hammarskjoeld, Trygve Lie, Kurt Waldheim.
Answer: Option B

29. Fire temple is the place of worship of which of the following religion?
A. Taoism
B. Judaism
C. Zoroastrianism (Parsi Religion)
D. Shintoism
Answer: Option C

30. Film and TV institute of India is located at
A. Pune (Maharashtra)
B. Rajkot (Gujarat)
C. Pimpri (Maharashtra)
D. Perambur (Tamilnadu)
Answer: Option A

31. Georgia, Uzbekistan and Turkmenistan became the members of UNO in
A. 1991
B. 1992
C. 1993
D. 1994
Answer: Option B

32. Guru Gobind Singh was
A. the 10th Guru of the Sikhs
B. founder of Khalsa, the inner council of the Sikhs in 1699
C. author of Dasam Granth
D. All the above
Answer: Option D

Explanation:

Guru Gobind Singh (1666-1708). The 10th Guru of the Sikhs who founded the Khalsa the inner council of the Sikhs in 1699. He is said to be the author of Dasam Granth.

33. Hermann Scheer (Germany) received right Livelihood Award in 1999 for
A. his indefatigable work for the promotion of solar energy worldwide
B. his long standing efforts to end the impunity of dictators
C. showing that organic agriculture is a key to both environmental sustainability and food security
D. None of the above
Answer: Option A

34. Germany signed the Armistice Treaty on ____ and World War I ended
A. January 19, 1918
B. May 30, 1918
C. November 11, 1918
D. February 15, 1918
Answer: Option C

35. During World War II, when did Germany attack France?
A. 1940
B. 1941
C. 1942
D. 1943
Answer: Option A

36. Frederick Sanger is a twice recipient of the Nobel Prize for
A. Chemistry in 1958 and 1980
B. Physics in 1956 and 1972
C. Chemistry in 1954 and Peace in 1962
D. Physics in 1903 and Chemistry in 1911
Answer: Option A

Explanation:

Frederick Sanger

Born Aug. 13, 1918, Rendcombe, Gloucestershire, England.

English biochemist who was twice the recipient of the Nobel Prize for Chemistry. He was awarded the prize in 1958 for his determination of the structure of the insulin molecule. He shared the prize (with Paul Berg and Walter Gilbert) in 1980 for his determination of base sequences in nucleic acids. Sanger was only the fourth two-time recipient of the Nobel Prize.

37. The ozone layer restricts
A. Visible light
B. Infrared radiation
C. X-rays and gamma rays
D. Ultraviolet radiation
Answer: Option D

38. Eugenics is the study of
A. altering human beings by changing their genetic components
B. people of European origin
C. different races of mankind
D. genetic of plants
Answer: Option A

39. Euclid was
A. Greek mathematician
B. Contributor to the use of deductive principles of logic as the basis of geometry
C. Propounded the geometrical theorems
D. All of the above
Answer: Option D

40. Ecology deals with
A. Birds
B. Cell formation
C. Relation between organisms and their environment
D. Tissues
Answer: Option C

41. Filaria is caused by
A. Bacteria
B. Mosquito
C. Protozoa
D. Virus
Answer: Option B

42. Goa Shipyard Limited (GSL) was established in

A. 1958
B. 1957
C. 1956
D. 1955
Answer: Option B

43. DRDL stands for
A. Defence Research and Development Laboratary
B. Department of Research and Development Laboratory
C. Differential Research and Documentation Laboratary
D. None of the above
Answer: Option A

44. Who was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army ?
A. Gen. K.M. Cariappa
B. Vice-Admiral R.D. Katari
C. Gen. Maharaja Rajendra Singhji
D. None of the above
Answer: Option A

Explanation:

Field Marshal Kodandera "Kipper" Madappa Cariappa OBE (Kodava Kannad) (28 January 1899 - 15 May 1993) was the first Indian Chief of Army Staff of the Indian Army and led the Indian forces on the Western Front during the Indo-Pakistan War of 1947.

For more info : http://en.wikipedia.org/wiki/Chief_of_Army_Staff_of_the_Indian_Army

45. FRS stands for
A. Fellow Research System
B. Federation of Regulation Society
C. Fellow of Royal Society
D. None of the above
Answer: Option C

46. Escape velocity of a rocket fired from the earth towards the moon is a velocity to get rid of the
A. Earth's gravitational pull
B. Moon's gravitational pull
C. Centripetal force due to the earth's rotation
D. Pressure of the atmosphere
Answer: Option A

47. GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) is
A. international agreement signed in 1947 between non-communist nations with the object of encouraging international trade unobstructed by tariff barriers
B. agreement which seeks to achieve its aim by arranging and encouraging bargaining with trade concessions between members
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: Option C

48. Coral reefs in India can be found in
A. the coast of Orissa
B. Waltair
C. Rameshwaram
D. Trivandrum
Answer: Option C

49. For safety, the fuse wire used in the mains for household supply of electricity must be made of metal having
A. low melting point
B. high resistance
C. high melting point
D. low specific heat
Answer: Option A

50. Golden Temple, Amritsar is India's
A. largest Gurdwara
B. oldest Gurudwara
C. Both option A and B are correct
D. None of the above
Answer: Option A

51. During World War I Germany was defeated in the Battle of Verdun on the western front and Romania declared war on the eastern front in the year
A. 1914 AD
B. 1915 AD
C. 1916 AD
D. 1917 AD
Answer: Option C

52. Heavy Water Project (Talcher) and Fertilizer plant (Paradeep) are famous industries of
A. Orissa
B. Tamil nadu
C. Andhra Pradesh
D. Kerala
Answer: Option A

53. Hamid Karzai was chosen president of Afghanistan in
A. 2000
B. 2001
C. 2002
D. 2003
Answer: Option C

Explanation:

Hamid Karzai

As Acting President - From 22 December 2001 to 19 June 2002

As President - From 19 June 2002 to 7 December 2004.

54. Durand Cup is associated with the game of
A. Cricket
B. Football
C. Hockey
D. Volleyball
Answer: Option B

55. Headquarters of UNO are situated at
A. New York, USA
B. Hague (Netherlands)
C. Geneva
D. Paris
Answer: Option A

Explanation:

The headquarters of the United Nations is a distinctive complex in New York City (USA). The United Nations has three additional, subsidiary, regional headquarters or headquarter districts. These are located in Geneva (Switzerland), Vienna (Austria), and Nairobi (Kenya).

56. First International Peace Congress was held in London in
A. 1564 AD
B. 1798 AD
C. 1843 AD
D. 1901 AD
Answer: Option C

57. For seeing objects at the surface of water from a submarine under water, the instrument used is
A. kaleidoscope
B. periscope
C. spectroscope
D. telescope
Answer: Option B

58. Dr. Zakir Hussain was
A. the first Muslim president of India
B. first vice president of India
C. first president of Indian National Congress
D. first speaker of Lok Sabha
Answer: Option A

59. G-15 is an economic grouping of
A. First World Nations
B. Second World Nations
C. Third World Nations
D. Fourth World Nations
Answer: Option C

60. Fathometer is used to measure
A. Earthquakes
B. Rainfall
C. Ocean depth
D. Sound intensity
Answer: Option C

61. For galvanizing iron which of the following metals is used?
A. Aluminium
B. Copper
C. Lead
D. Zinc
Answer: Option D

62. Economic goods are
A. all commodities that are limited in quantity as compared to their demand
B. Commodities that is available according to their demand
C. Commodities that is available more as compared to demand
D. None of the above
Answer: Option A

63. For purifying drinking water alum is used
A. for coagulation of mud particles
B. to kill bacteria
C. to remove salts
D. to remove gases
Answer: Option A

64. Hockey was introduced in the Asian Games in
A. 1958 in Tokyo
B. 1962 in Jakarta
C. 1966 in Bangkok
D. 1970 in Bangkok
Answer: Option A

65. ESCAP stands for
A. Economic and Social Commission for Asia and Pacific
B. European Society Council for Africa and Pacific
C. Economic and Social Commission for Africa and Pacific
D. None of the above
Answer: Option A

66. Firdausi was
A. a poet
B. well known for his epic 'Shahnama'
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: Option C

67. Himalayan Mountaineering Institute is at
A. Darjeeling
B. Dehradun
C. Marmago
D. Dispur
Answer: Option A

68. Gabriel Daniel Fahrenheit was
A. a German Physicist
B. developed the mercury thermometer in 1714
C. devised temperature scale
D. All of the above
Answer: Option D

69. During the first crusade, crusaders reached Jerusalem and captured it in
A. 1000 AD
B. 1099 AD
C. 1200 AD
D. 1515 AD
Answer: Option B

70. Dr. Linus Carl Pauling is the only person to have won two Nobel prizes individually for
A. Chemistry in 1954, Peace Prize in 1962
B. Peace Prize in 1954, Chemistry in 1962
C. Physics in 1954, Medicine in 1962
D. Medicine in 1954, Physics in 1962
Answer: Option A

71. Free market is
A. a condition in the international market where nations do not impose customs duty or other taxes on import of goods
B. market where the price of a commodity is determined by free play of the forces of supply and demand
C. ports that are exempted from payment of customs duty on articles of commerce, primarily to encourage tourism
D. None of the above
Answer: Option B

72. East Timor, which became the 191st member of the UN, is in the continent of
A. Asia
B. Africa
C. Europe
D. South America
Answer: Option A

73. Free surface of a liquid behaves like a sheet and tends to contract to the smallest possible area due to the
A. force of adhesion
B. force of friction
C. centrifugal force
D. force of cohesion
Answer: Option D

74. Gopal Krishna Gokhale
A. started as a maths teacher and rose to the position of the principal of Ferguson College, Pune
B. founded the servants of India Society
C. served as President of the Indian National Congress in 1905
D. All of the above
Answer: Option D

75. GNLF stands for
A. Gorkha National Liberation Front
B. Gross National Liberation Form
C. Both option A and B
D. None of the above
Answer: Option A

76. Excessive secretion from the pituitary gland in the children results in
A. increased height
B. retarded growth
C. weakening of bones
D. None of the above
Answer: Option A

77. Fa-Hien was
A. the first Buddhist pilgrim of China to visit India during the reign of Chandragupta Vikramaditya
B. the discoverer of Puerto Rico and Jamaica
C. the first Buddhist pilgrim of India to visit China
D. None of the above
Answer: Option A

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Translate